![](/media/lib/78/krzyzowanie-rak-32819d854096342c53a73299abfd6042.jpg)
Po skrzyżowaniu rąk ból się zmniejsza
20 maja 2011, 10:24Skrzyżowanie rąk nad linią pośrodkową ciała zmniejsza intensywność bólu w sytuacji, kiedy bodziec bólowy działa na dłoń. Dzieje się tak, ponieważ opisany zabieg dezorientuje mózg. Pojawiają się sprzeczne informacje z dwóch map mózgowych: mapy własnego ciała i zewnętrznej przestrzeni.
![](/media/lib/77/coffee-joulies-522c6c18b2dd8824dd3dd4837fbc8144.jpg)
Ziarenko zamiast termosu
9 maja 2011, 10:13Inżynierowie Dave Petrillo i Dave Jackson, byli sąsiedzi i koledzy z klasy, opracowali przypominające ziarenko kawy urządzenie ze stali nierdzewnej, które po wrzuceniu do małej czarnej lub innego napoju, najpierw go schładza, a potem nawet przez 5 godzin utrzymuje stałą temperaturę rzędu 60°C.
![](/media/lib/77/paperphone-b6d65a6aa1f1485d64d469e3fee7acf0.jpg)
Rewolucyjny "papierowy" komputer
7 maja 2011, 10:51Na kanadyjskim Queen's University powstał rewolucyjny interaktywny papierowy komputer. Jego twórca, Roel Vertegaal porównuje go do elastycznego iPhone'a.
![Francuski pocałunek](/media/lib/14/1188808364_555950-5aa54c44b4ba6e92f66997b11d3127c6.jpeg)
Francuski pocałunek po japońsku
5 maja 2011, 12:58Na japońskim Uniwersytecie Elektrokomunikacji powstało prototypowe urządzenie, które ma umożliwić przekazywanie za pomocą internetu... francuskich pocałunków. Jak mówią jego twórcy z Kajimoto Laboratory, to może być początek prac nad możliwością pełnego przekazywania za pomocą sieci obecności drugiej osoby.
![](/media/lib/77/jezyk-kolibra-53f1720b2e7a0da4ccc7d9b132954274.jpg)
Obalono mit dotyczący odżywiania kolibrów
5 maja 2011, 09:39Od lat 30. XIX wieku biolodzy myśleli, że wiedzą, jak kolibry jedzą. Jak się okazuje, mylili się. Ptaki miały zawisać przed kwiatami, wsuwać do ich wnętrza język i pobierać pokarm dzięki zjawiskom kapilarnym. Problem polegał jednak na tym, że aż do teraz przez ponad 180 lat nikt przetestował tej hipotezy, przyjmując ją za pewnik (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![Cytrusy](/media/lib/6/1177311230_575318-93b73b9006f737aaa7826e2c6dce9606.jpeg)
Neon zasilany pomarańczami
22 kwietnia 2011, 17:24Agencja reklamowa DDB z Paryża zaprojektowała billboard z neonem zasilanym prądem pozyskiwanym wyłącznie z pomarańczy. Tablicę stworzono z myślą o rynku francuskim, a reklama dotyczy napoju pomarańczowego Tropicana. Hasło Naturalna Energia (Energie Naturelle) można rozumieć dwojako – jako pochwałę napoju lub źródła energii dla billboardu.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Odkryto podtyp limfocytów T, który rozpoczyna cukrzycę
22 kwietnia 2011, 12:55Zidentyfikowano subpopulację komórek odpornościowych, które mogą odgrywać kluczową rolę w patogenezie cukrzycy typu 1. Naukowcy mają nadzieję na stworzenie bardziej wybiórczych metod terapii zarówno cukrzycy, jak i innych autoimmunologicznych chorób dodatkowych gruczołów uchodzących do układu pokarmowego, np. ślinianek.
![](/media/lib/77/goflex-slim-hand-32ad205c82bb5bd43a482faae37d4f13.jpg)
Najcieńszy dysk przenośny
6 kwietnia 2011, 11:32Seagate jest autorem najcieńszego przenośnego dysku twardego. Urządzenie GoFlex Slim USB 3.0 liczy sobie zaledwie 9 milimetrów grubości.
![](/media/lib/76/przezroczystysamsung1-7840e2b46b49acc177e6eaef31a038b3.jpg)
Ruszyła masowa produkcja przezroczystych LCD
31 marca 2011, 10:57Samsung ogłosił rozpoczęcie masowej produkcji 22-calowych przezroczystych paneli LCD. Wyświetlacze takie zostały zaprezentowane na tegorocznych targach CeBIT.
![](/media/lib/76/walka-z-mrowkami-o-kasek-012091f2a80c05c18833be9781bfd2e1.jpg)
Odtransportowanie konkurencji
30 marca 2011, 10:55Naukowcy z Victoria University w Wellington zaobserwowali, jak w lasach buczynowych na Wyspie Południowej gatunek inwazyjny, osa pospolita (Vespula vulgaris), radzi sobie przy jedzeniu z konkurencją w postaci miejscowych gatunków mrówek. Nagrania wideo z karmników ujawniły, że rozdrażnione osy chwytały mrówki w żuwaczki, wzbijały się w powietrze i po jakimś czasie "przypadkiem" upuszczały je z dala od przekąski.